Lista blogów » CRIMSON MOON

Warsztaty z gwiazdą! All About life (Ewa Szabatin i Rafał Maserak)

Zobacz oryginał
WODZ5748.JPG

Dawno mnie tu nie było, ponieważ więcej działam na Instagramie, ale ostatnie wydarzenie muszę opisać w poście! Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez portal All About Life. Zawsze chętnie biorę udział w tego typu wydarzeniach, w szczególności jeśli dodatkowo mogę się czegoś nauczyć!



Jak wyglądały warsztaty z gwiazdą?
Jedenasta edycja odbyła się 23 sierpnia w pięknej restauracji Fat Buddha. Ewa Szabatin i Rafał Maserak byli zaproszonymi gwiazdami, które na samym początku opowiedziały o swoich ulubionych smakach, a później przystąpiły do gotowania ulubionych przepisów.
WODZ5560.JPG

WODZ5590.JPG

WODZ5591.jpg

WODZ5604.JPG

 Głównym celem, jaki postawił sobie portal Allaboutlife.pl jest pokazanie uczestnikom, że można gotować zdrowo i jednocześnie smacznie. 
Całe spotkanie nie odbyłoby się bez znanych i lubianych przez wszystkich marek. Na warsztatach korzystaliśmy z: 

  • meble Rosanero, 
  • Hortex, 
  • sklep internetowy Lifewellness.pl, 
  • Krasnystaw, 
  • sery Lazur, 
  • Pałac Pacóltowo, 
  • EkoWital, 
  • kasze i inne przetwory ze zbóż Eskaagro.pl, 
  • naturalne tłuszcze z orzechów PlantaFood, 
  • lody naturalne z Wytwórni Lodów Polskich „U Lodziarzy”, 
  • Oryginalny Sok. 

WODZ6537.JPG

Partnerem części beauty były marki jj Young by Caolion Lab i Shangpree.

Sprawdźcie koniecznie, jakie smakołyki robiliśmy!

Truskawkowy słoik – płatki owsiane z musem truskawkowym


- 1 szklanka płatków owsianych bez gotowania ( ESKA )
- 1 I 1⁄2 szklanki ( napój ryżowy kokosowy Eko Wital )
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego ( Eko Wital )
- 1 laska wanilii
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- mus z truskawek ( Hortex )
- wiśnie mrożone ( Hortex )
- do ozdobienia czekolada ( Eko Wital ) i płatki migdałów
Do większej miski wrzucamy : płatki owsiane, mleko ryżowe, chia, syrop klonowy, wanilię,
cynamon. Mieszamy delikatnie i odstawiamy na 10 – 15 min. Nakładamy naprzemiennie z
dżemem do słoika. Ozdabiamy mrożonymi wiśniami, posypujemy pokruszoną czekoladą
wegańską Eko Wital i płatkami migdałów
Mus z truskawek
- 2 szklanki mrożonych truskawek ( Hortex )
- 1 łyżka syropu klonowego ( Eko Wital )
- 3 łyżki chia
Wrzucamy truskawki I syrop klonowy do blendera I miksujemy. Przekładamy do słoika, dodajemy
chia. Odstawiamy na 10 min.

Chłodnik z awokado z ogórkiem

- 1 duży ogórek
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kefiru ( Krasnystaw )
- 1/2 szklanki maślanki ( Krasnystaw )
- 1 mały jogurt naturalny ( Krasnystaw )
- koperek i mięta do smaku
- sól himalajska i świeży pieprz do smaku

Obieram ogórka, kroję na pół i wyjmuję pestki, obieram awokado, siekam koperek i miętę.
Wrzucam wszystko do blendera. Dodaję czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól. Blenduję. Na
koniec dodaję, jogurt, kefir i maślankę. Ozdabiam kawałkami ogórka z koperkiem.

Hummus z suszonymi pomidorami
WODZ6964.JPG


Do przygotowania hummusu są potrzebne:
- 1 słoik cieciorki eko
- 1 łyżeczka podsmażonego czosnku (może być surowy)
- 1 łyżka tahini ( pasta sezamowa PLANTA FOOD )
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1⁄4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
- 1⁄4 szklanki wody
- sok z 1⁄2 cytryny
- 1⁄2 łyżeczki masła klarowanego ( EKO WITAL )
- marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony
Czosnek podsmaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzuć do
blendera. Do miseczki przełóż gotowy hummus i gotowe. Hummus z suszonych pomidorów
świetnie smakuje z surowymi warzywami ( marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek
zielony ).

Orzeźwiający napój z kiwi
WODZ6979.JPG


- lód
- schłodzony sok jabłkowy z imbirem ( Oryginalny Sok )
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 kiwi
- 1⁄4 limonki
- 1 łyżka soku z limonki ( Oryginalny Sok )

Sparz limonki i obierz kiwi. Pokrój kiwi w kostkę. Pokrój limonki na mniejsze kawałki - zostaw
skórkę. Przełóż limonki i kiwi do szklanek. Rozgnieć owoce moździerzem. Dodaj resztę
składników drinka i wymieszaj.

Naleśniki z mąki ryżowej oraz gryczanej

Do przygotowania naleśników będą potrzebne:
- 2 szklanki mąki ryżowej oraz gryczanej ( ESKA )
- 2 jajka bio
- 1 szklanka mleka ryżowego ( Eko Wital )
- 1 szklanka wody - może być gazowana
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miód
- 1 łyżeczka masła klarowanego ( Eko Wital )
- owoce mrożone ( Hortex np. maliny, truskawki, jagody)
- syrop klonowy ( Eko Wital )
- 1 łyżka masła orzechowego ( PLANTA FOOD )
- jogurt naturalny ( Krasnystaw )
Do miski przesypuję mąkę. Do mąki dodaję szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka i
szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksuję mikserem na gładkie ciasto.
Nagrzewamy patelnię, daję 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewam porcje ciasta. Smażę na złoto z
obu stron. Smaruję odrobiną masła orzechowego. Podaję ze świeżymi owocami, syropem klonowym i
jogurtem zamiast śmietany.

Deser lodowy z lodami naturalnymi z Wytwórni Lodów Polskich „u
Lodziarzy”
WODZ7203.JPG


-mały ananas
-3-5 pacek lodów „u Lodziarzy” smaki do wyboru: śmietanka, truskawka, czekolada, słony
karmel, cytryna z ogórkiem i bazylią, jogurt z malinami, mascarpone z owocami leśnymi,
brzoskwinia
-owoce mrożone egzotyczne ( Hortex )
-kwiaty jadalne do ozdoby
Kroję ananasa na pół razem z koroną ☺ ( zieloną częścią ),
nakładam 3-5 pacek owocowo warzywnych smaków lodów.
Dodaję mrożone owoce oraz kwiaty jadalne do ozdoby.
Do tworzenia lodów „U Lodziarzy” wykorzystywane są naturalne surowce.
Jeśli owoce lub warzywa - to wyłącznie świeże i nieprzetworzone.
Jeżeli czekolada - to tylko ta najlepsza - belgijska.
W efekcie powstały lody, które zaskakują swoją niecodzienną kompozycją smaku.
Lodziarnie oferują lody serwowane na "packi".

Sałatka z arbuzem
WODZ6998.JPG

- arbuz
- 1 zielony ogórek
- owoce tropikalne mrożone Hortex
- 1/2 papryczki zielona serrano (chili)
- 1/4 szkl bazylii
- 1/4 szkl świeżej kolendry
- 1/4 szkl rozdrobionych prażonych orzechów ziemnych podprażonych na patelni
- ser pleśniowy ( Lazur )
- sól morska do smaku
Sos
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki ryżowego octu
Kroimy arbuza, ogórka I mango na małe kwadraty. Kroimy bardzo drobno papryczkę na cienki
plasterki, szatkujemy bazylię, kolendrę. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki
na sos wrzucamy do blendera, mixujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem
pleśniowym oraz orzechami.


Koniecznie przeczytajcie informacje o partnerach całego zajścia!

Tłoczenie oleju na zimno www.lifewellness.pl 
Prasa do oleju marki Gorenje


Okazuje się, że oleje tłoczyć można samodzielnie z pomocą domowej prasy do oleju. Czy warto ?



Oleje tłoczone na zimno różnią się od produktów, które możemy znaleźć na półkach supermarketów. Przede wszystkim powstają one w wyniku odmiennych procesów, w trakcie których kluczową rolę odgrywa temperatura. Przy produkcji olejów zimnotłoczonych nie przekracza się 40-50ºC, natomiast powszechnie stosowane oleje są tłoczone przy udziale ciepła (do 160ºC), a dodatkowo rafinowane (oczyszczane) w temperaturze dochodzącej do 300ºC. W rezultacie nasiona zostają pozbawione tzw. substancji towarzyszących. Rafinacja prowadzi do otrzymania produktu neutralnego w smaku, czyli takiego, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni, gdy sięgamy po pierwszy z brzegu olej w sklepie oraz wydłuża jego okres przydatności do spożycia. Dodatkowo tzw. ciasto olejowe poddaje się filtracji i destylacji, przez co można uzyskać większą ilość produktu. Inaczej jest w przypadku olejów tłoczonych na zimno. Zachowują one m.in. właściwości korzystne dla zdrowia, jak i smakowe, charakterystyczne dla wykorzystywanego surowca. Dlatego cechuje je bogactwo smaków i zapachów, które mogą doskonale podkreślać walory spożywanych posiłków. Najważniejszą zaletą olejów tłoczonych na zimno jest zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Istotna jest zawartość kwasów omega-6 i omega-3 w tych olejach. Wspomniane kwasy muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć.

U Lodziarzy to rzemieślnicze lody oferowane przez lodziarnie działające pod wspólnym szyldem Wytwórni Lodów Polskich "u Lodziarzy”. Jest to produkt premium. Nie są to kolejne "zwykłe" lodowe desery. To połączenie polskiej, przedwojennej receptury na przygotowanie lodowych przysmaków ze współczesną technologią ich wytwarzania. Sekretem ich znakomitości a zarazem wyjątkowości jest oryginalny przepis w połączeniu ze starannie dobranymi składnikami - zawsze najwyższej jakości. Do tworzenia lodów wykorzystywane są naturalne surowce, jeśli owoce lub warzywa - to wyłącznie świeże i nieprzetworzone. Jeżeli czekolada - to tylko ta najlepsza - belgijska. 

W efekcie powstały lody, które zaskakują swoją niecodzienną kompozycją smaku. Lodziarnie oferują lody serwowane na "packi". Marka pragnie sięgać do korzeni, poszukując tradycyjnych polskich smaków i aromatów w tym także - a może przede wszystkim właśnie - smaków danego regionu. Stąd w sprzedaży w lokalnych Wytwórniach kupić można lody o smaku żubrówki, sera korycińskiego czy sękacza.

Na bazie pierwszej lodziarni "u Lodziarzy" powstała ogólnopolska sieć franczyzowa, w ramach której działa już ponad 90 lodziarni w całej Polsce. 

Na jagody, maliny, jeżyny… do Hortexu

Pamiętacie wakacyjne wyprawy do lasu na jagody? A może woleliście zbierać słodziutkie maliny i truskawki i wiśnie u babci w ogródku? Można zgłodnieć na samą myśl o pysznych owocach i wszystkich deserach, które wyczarowywała z nich mama. Latem Hortex wybrał najsmaczniejsze maliny, dojrzałe truskawki, leśne jagody i zamroził je błyskawicznie i głęboko. Dzięki temu ich smakiem możemy cieszyć się cały rok.

Pyszne maliny, truskawki, wiśnie i leśne jagody i przygotowywane z nich koktajle, soki, konfitury i ciasta – jednym słowem desery z dzieciństwa - w Horteksie doskonale je pamiętamy. Dlatego wybieramy najwyższej jakości owoce, zebrane w szczycie sezonu, gdy są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych. Tuż po zbiorach poddajemy je procesowi błyskawicznego i głębokiego mrożenia. Dzięki temu nasze produkty zachowują smak i walory zbliżone do świeżych.

Pyszne owoce teraz dostępne są w poręcznych opakowaniach w sam raz by wyczarować z nich pyszne desery np. bezę z malinami, naleśniki z jagodami, owsiankę z truskawkami i wiśniami. Mniam -.
  • Maliny Hortex – opakowanie 280g
  • Jagody Leśne Hortex – opakowanie 280 g
  • Truskawki bez szypułek – opakowanie 450 g
  • Wiśnie bez pestek – opakowanie 450 g
***
Mrożonki są szczególnie cenione ze względu na najbardziej zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą.
Zamrażanie w największym stopniu zapobiega stratom witamin w żywności. W technologii produkcji mrożonek bardzo ważna jest szybkość zamrażania. Im szybsze zamrażanie, tym mrożonki są lepszej jakości. Przy powolnym zamrażaniu powstają duże kryształki lodu rozrywające błony komórkowe skórek owoców czy warzyw, a przez to powodujące wyciek soku podczas rozmrażania.
Tabela przykładowych zawartości witamin i minerałów w świeżych i mrożonych owocach:

jagoda leśna
maliny
truskawki
wiśnie

świeże
mrożone
świeże
mrożone
świeże
mrożone
świeże
błonnik
3,2 g
3,2g
6,7g
6,7g
1,8g
1,8g
1g
potas
62 mg
62 mg
203 mg
203 mg
133mg
133mg
150mg
wapń
15 mg
15 mg
35 mg
35 mg
26mg
26mg
13mg
żelazo
0,7 mg
0,7 mg
0,8 mg
0,8 mg
0,7mg
0,7mg
0,3mg
miedź
0,11 mg
0,11 mg
0,19 mg*
0,19 mg*
0,11mg
0,11mg
0,13mg
mangan
0,84 mg*
0,84 mg*
0,32 mg*
0,32 mg*
0,22mg
0,22mg
0,03mg
cynk
0,45 mg
0,45 mg
0,36 mg
0,36 mg
0,09mg
0,09mg
0,1mg
wit. C
14,7 mg*
13,2 mg*
35,3 mg*
28,3mg*
66mg*
59,4mg*
12mg*
wit. PP
0,28 mg
0,28 mg
0,26mg
0,26mg
0,28mg
0,28mg
0,4mg
foliany
6 µg
5 µg
30 µg*
27 µg
17µg
15µg
8µg
* > 15% RWA








Żródło: tabele składu i wartości odżywczej żywności, H.Kunachowicz, I.Nadolna, B. Przygoda, K.Iwanow

Shangpree to luksusowa marka kosmetyków do pielęgnacji twarzy stworzona przez Shangpree SPA - najbardziej znaną i uwielbianą przez celebrytów sieć salonów SPA w Korei. Marka ma ponad  26 lat doświadczenia w profesjonalnych zabiegach kosmetycznych. Każdy kosmetolog Shangpree musi ukończyć trwające 3 lata niezwykle rygorystyczne szkolenie, potwierdzające opanowanie najwyższych standardów pielęgnacji (nawet kosmetolog  z ponad 20-letnim doświadczeniem).
Na ten wyjątkowy dzień specjalnie z Rafałem przygotowaliśmy dla Was przepisy.

OSM KRASNYSTAW i Lazur- czy jest ktoś na sali, kto nie zna tych serów?
Po raz pierwszy jest z nami EKO-WITAL – właściciel sieci najbardziej zdrowych sklepów ORGANIC w całej Polsce. W przepisach marki użyliśmy min. napój ryżowy, przepyszną zdrową czekoladę, syrop klonowy.

Planta Food- To firma rodzinna o holenderskich korzeniach, która stawia na współpracę z blogerami i influencerami. Filozofia marki to zaoferowanie w 100% naturalnych maseł orzechowych, migdałowych, sezamowych.

Oryginalny Sok- nasze nowe odkrycie. Na bazie ich soków przygotowaliśmy orzeźwiający napój z kiwi. Ta firma ma połączenia smaków, jakich nikt nie oferuje np. imbir- jabłko- można go pić na zimno lub ciepło; ogórek kiszony- burak, czy limonka, która rewelacyjnie sprawdza się do różnego rodzaju dodatków do potraw. Te produkty powstają z soków NFC czyli NOT FROM CONCENTRATE.

Eska Agro- zajmuje się przetwarzaniem wszelkich gatunków zbóż. Wytwarzane są 3 rodzaje kaszy gryczanej, ale również mąki, płatki jaglane, gryczane czy mąka ryżowa. Płatki gryczane z owocami były laureatem ogólnopolskiego programu Doceń Polskę. My użyliśmy płatków owsianych bez gotowania i mąki ryżowej oraz gryczanej.

Cała impreza zakończyła się warsztatami tanecznymi, które poprowadziły gwiazdy jedenastej edycji!
WODZ7339.JPG

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.