Lista blogów » Otherthanpink

Rodzinne smaki czyli przepis na Calzone

Zobacz oryginał
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone6.jp
Gotowanie to jedna z moich małych codziennych przyjemności.
A jest tym większa im większa jest przyjemność pałaszujących efekty mojego pichcenia.

Jakiś czas temu pokazywałam Wam na Instagramie moją wersję Calzone a niedawno ją powtórzyłam i spotkała się z jeszcze większym zainteresowaniem niż poprzednio. Dostałam również od Was wiele pytań o to co i jak bo jak widzieliście czasem coś wyrzucam bez dokładnego opisu i nieraz trudno się Wam połapać co i kiedy...

Mam nadzieję, że ten post odpowie na Wasze wątpliwości i polubicie ten przepis tak mocno jak ja :) Na Waszą prośbę mój sposób na Calzone :)

Tak na prawdę każda z nas może stworzyć Calzone takie jakie lubi ale chodzi tu głównie o ciasto. To co włożymy do niego to Wasza kreatywność. Ja pokażę Wam jaki farsz u nas wiedzie prym ale może się tam znaleźć dosłownie wszystko.  

CIASTO:
500g mąki chlebowej (pszenna chlebowa)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
100ml ciepłego mleka (nie gorącego)
200ml ciepłej wody
7g suszonych drożdży 
+szynka parmeńska na później
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone7.jp
***Co jest ważne? Zarobić ciasto kilka godzin (najlepiej co najmniej 5) przed pieczeniem. Ja zwykle robię je w weekend przy przygotowywaniu śniadania. 

Składniki suche wsypuję do miski i mieszam. Dolewam oliwę i powoli mieszając dolewam na przemian mleko i wodę. Wyrabiam na gładką ale jeszcze lepką masę. Przykrywam ściereczką i odstawiam w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia - tak jak wyżej wspominałam, najlepiej na min. 5 godzin. Ciasto potrzebuje spokoju z daleka od zmiennych temperatur, czyli np. nie obok otwartego okna.
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone8.jp

Czekając możemy przygotować farsz. My jesteśmy bardzo mięsolubni więc zawsze pada na "coś kurczakowego". Prosta kombinacja znanych dobrze nam smaków. 

PRZYKŁADOWY FARSZ:
2 piersi z kurczaka
1 średnia cebula
150g pieczarek
pomidorowa passata (albo sos pomidorowy w słoiku jak do spagetti jeśli trudno nam znaleźć passatę)
mozzarella (w całości lub starta)
papryka ostra w proszku
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (przyprawa)
sól i pieprz

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym z wszystkimi przyprawami. Oddzielnie smażymy pokrojoną w prążki cebulę z plastrami pieczarek.

Łączymy podsmażone pieczarki z cebulą i kurczakiem, dodaję do nich pomidorową passatę ale tylko tyle, żeby się połączyły a nie pływały jak w sosie.
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone9.jp

Jak ciasto wyrośnie po "swoim" czasie....

Z tej porcji można zrobić 4 duże Calzone na 4 osoby. Są na prawdę wystarczające, żeby się najeść. Ale ja dzielę ciasto na 3 części i z 1/3 robię 2 dla dzieci. 

Wałkuję każdą część na okrąg grubości ok. 1cm. Wyobraźmy sobie, że robimy olbrzymiego pieroga więc nakładam farsz na jedną połowę ciasta zostawiając brzeg do zaklejenia. 
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone12.j

Na farsz nakładam mozarellę - albo kroję w plasterki dostępną w całości albo kupuję już startą. Nakładam drugą połowę ciasta i sklejam jak pierogi zawijając dodatkowo brzegi. 
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone3.jp

otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone2.jp
Przebijam lekko widelcem, żeby ciasto się nie napowietrzyło za bardzo i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30min.

Po 30 min wyjmuję, cały wierzch Calzone zakrywam plastrami szynki parmeńskiej i na nowo do piekarnika na 10min, aż szynka się upiecze jak bekon. 
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone4.jp

W tym czasie przygotowuję sałatkę bo zawsze Calzone podaję z jakąś "zielonką". 
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone10.j

SAŁATA:
młody szpinak
rukola
pomidorki koktajlowe
czerwona cebulka
papryka surowa
natka pietruszki
słonecznik łuskany
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Upieczone Calzone ląduje na talerzu razem ze sałatą :)
otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone5.jp

otherthanpink.com%2Bdomowe%2Bcalzone6.jp
Smacznego! :-*

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.