Lista blogów » Try To Save It

Ekstrakt z owsa i jego zastosowanie w kosmetyce

Zobacz oryginał
Witajcie!

Owies zwyczajny to roślina jednoroczna należąca do rodziny traw, uprawiana w wielu krajach Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. Należy do najpopularniejszych zbóż o cennych właściwościach leczniczych oraz kosmetycznych. Coraz częściej stosowany jest w produktach naturalnych do skóry wrażliwej. Przyjrzyjmy się jego składnikom, właściwościom, zastosowaniu oraz przepisom na zrobienie własnego, naturalnego kosmetyku.

owies.jpgŹródło: verdissimi.com
Ekstrakt z owsa (Avena sativa lub Oat Kernel Extract) to biało-żółty proszek otrzymywany w dzięki zaawansowanej technologi mielenia. Bardzo małe rozmiary ziaren zmielonego ekstraktu oraz zawartość lipidowa czynią go bardzo dobrym surowcem do produkcji kosmetyków kolorowych i pielęgnacyjnych. W kosmetyce wykorzystuje się ziele i ziarno owsa, a także mąkę, płatki owsiane, słomę dojrzałych roślin oraz olej owsiany. 

W kosmetykach kolorowych pozwala nadać matowe wykończenie, a ponadto wyeliminować tłustość i lepkość, które nadają niektóre emolienty i oleje. Redukuje nadmiar sebum, nie pozostawiając skóry suchej i ściągniętej, W kosmetykach białych poprawia właściwości aplikacyjne i użytkowe. Jest naturalnym składnikiem nadającym teksturę kosmetykom. Surowiec ten zawiera ok. 7% fazy lipidowej oraz ok. 12% białek, dzięki temu wykazuje dobroczynny wpływ na skórę. Poprawia odczucia wygładzenia i nawilżenia po zastosowaniu kosmetyku pielęgnacyjnego. 

Działanie ekstraktu z owsa

Ziele oraz słoma owsa zawierają saponiny, flawonoidy, związki cukrowe oraz minerały, jak magnez, wapń, żelazo, potas i krzemionkę. Ziarno, mąka owsiana i płatki owsiane posiadają w składzie: białka, witaminy z grupy B, witaminy E i PP oraz duże ilości skrobi. Olej owsiany zawiera kwas oleinowy i linolowy (35-43%), związki fenolowe, fitosterole, minerały, witaminy: A, B, D, K i ceramidy. Ekstrakt z owsa jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Ze względu na bogactwo składników aktywnych, takich jak saponiny, polifenole oraz tokoferol (witamina E) spowalnia proces egzogennego starzenia się skóry, który jest powodowany m.in. przez promieniowanie UV, zanieczyszczenie środowiska czy dym papierosowy. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, ochronne, kojące i łagodzące, Sprawdza się w przypadku pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Ze względu na bogaty skład, ekstrakt z nasion owsa wykazuje świetne działanie odżywcze, regenerujące i przeciwstarzeniowe. 

Zastosowanie w preparatach kosmetycznych

Kosmetyki na bazie owsa są szczególnie polecane do skóry wrażliwej, alergicznej, atopowej i skłonnej do podrażnień. Posiadają właściwości przeciwświądowe, kojące i przeciwzapalne, regenerujące, zmiękczające i nawilżające. Wykorzystuje się je także w leczeniu schorzeń takich jak: atopowe zapalenie skóry (AZS), egzema, świąd, odra, ospa wietrzna, łuszczyca, trądzik pospolity i różowaty oraz oparzenia. 

Preparaty z wyciągiem z owsa, dzięki zawartości związków polifenolowych wykazują silne działanie przeciwutleniające, chroniące przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu mogą się nadać do cery dojrzałej.

Występowanie w owsie beta-glukanów oraz skrobi zwiększa barierę ochronną warstwy rogowej naskórka, przez co chronią przed nadmierną utratą wody. Beta-glukan bardzo dobrze nawilża skórę, ponieważ wykazuje duże podobieństwo strukturalne do kwasu hialuronowego. 

Zhydrolizowane białko owsa jest wykorzystywane w szamponach oraz odżywkach do włosów farbowanych, suchych, zniszczonych, z uwagi na bardzo dobre właściwości nawilżające, odżywcze i odbudowujące. Często jest stosowane jako zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. 

Ekstrakt z owca dzięki zawartości saponin działa na skórę oczyszczająco jak detergenty, przy czym jest zdecydowanie bardziej delikatny. Stosowany w kosmetykach do demakijażu delikatnie zmywa skórę i zapobiega podrażnieniom. 

Ponadto ekstrakt z owsa znalazł zastosowanie w kosmetykach przeciwsłonecznych, ze względu na to, że wzmacnia działanie dwutlenku tytanu - głównego składnika mineralnych blokerów słonecznych. 

Olej owsiany stosuje się jako naturalny emulgator, dodatkowo wykazuje bardzo dobre działanie odżywcze, antyoksydacyjne, nawilżające i zmiękczające, przez co ma bardzo szeroki wachlarz zastosowań. Znajdziemy go w żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, kostkach myjących, balsamach, szamponach i odżywkach, a także pomadkach ochronnych do ust, kremach do twarzy, czy produktach do demakijażu.

untitled-0022.jpg

DIY - naturalne kosmetyki z owsa

1. Łagodny peeling oczyszczający

Garść płatków owsianych zalać wrzącą wodą i odczekać kilka minut. Następnie przygotowaną papkę wmasować okrężnymi ruchami w skórę twarzy, szyi i dekoltu, po 10 minutach zmyć ciepłą wodą,

2. Maseczki oczyszczające do skóry trądzikowej, mieszanej i tłustej
  • Wymieszać 4 łyżki kwaśnej śmietany i 2 łyżki płatków owsianych, następnie wmasować w skórę i pozostawić na 15-20 minut. Zmyć letnią wodą.
  • Zmieszać 2 łyżki zmielonych płatków owsianych ze świeżym, surowym białkiem jaja (wcześniej ubitym trzepaczką na pianę). Następnie nałożyć papkę na twarz i pozostawić aż do wyschnięcia. Po ok. 10 minutach zmyć ciepłą wodą.
  • Do miseczki wsypać 1 łyżkę zmielonych płatków owsianych oraz 2 łyżkę suszonej, zmielonej pokrzywy, dodajemy wody w celu uzyskania gęstej papki. Letnią maseczkę nakładamy na twarz i pozostawiamy na 15 minut. Spłukujemy letnią wodą. 
3. Kąpiel owsiana - oczyszcza, relaksuje, wygładza skórę. Pomocna w leczeniu trądziku, egzemy, opryszczki, półpaśca oraz nadmiernej potliwości.
  • 1 kg płatków owsianych lub słomy owsianej należy zalać 5 litrami ciepłej wody i odstawić na 2-3 godziny. Następnie podgrzać do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. PO ugotowaniu odcedzić i wlać do wanny wypełnionej wodą (1/3) o temperaturze 37 stopni. Czas kąpieli powinien trwać od 15 do 20 minut. 
4. Peeling do ciała

Do szklanej miseczki wsypać 4 czubate łyżki zmielonych płatków owsianych oraz 2 czubate łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich, zalać niewielką ilością gorącego mleka lub wody i wymieszać. Ciepły peeling nałożyć na skórę i masować przez kilka minut, następnie spłukać letnią wodą. 


Zaloguj się, żeby dodać komentarz.