Lista blogów » Try To Save It

Domowy chlebek bananowy

Zobacz oryginał
Witajcie!

untitled-0250.jpg

Dziś szybki i banalnie prosty przepis na domowy chlebek bananowy. Po pierwszej próbie zniknął w ciągu pół godziny! Samo przygotowanie i wykonanie jest dość szybkie, a efekt - przepyszny :) Można użyć do niego mocno dojrzałych bananów, wtedy aromat jest bardziej intensywny. Chlebek jest wilgotny, słodki i można używać różnych przypraw i dodatków, aby wzmocnić jego smak. Jest mięciutki, rozpływa się w ustach i wspaniale bananowy!

Przepis przesłany przez Olę - dzięki! 

Składniki:
  • pół kostki masła (w temp. pokojowej)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 250 g mąki
  • (opcjonalnie) orzechy
Wykonanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  2. W misce rozgniatamy banany, mogą pozostać większe kawałki i grudki. Rozdrabniamy orzechy - blenderem, w moździerzu lub nożem. 
  3. Do osobnej miski wrzucamy pokrojone masło i cukier, mieszamy mikserem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając, następnie dodajemy banany.
  4. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dla lepszego spulchnienia można to zrobić trzepaczką. 
  5. Łączymy mokre składniki i suche, mieszamy ręcznie tylko do momentu połączenia. Dodajemy orzechy.
  6. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy przez 60 minut, aż do suchego patyczka. 
  7. Chlebek można udekorować częścią zmielonych orzechów, jednak w wersji saute jest równie smaczny! 
untitled-0247.jpg

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.