Lista blogów » Kasia Koniakowska Blog

Co zrobić na szybko z makaronem?

Zobacz oryginał
Dziś będzie smacznie, a kwestia przyrządzenia czegoś dobrego, nie zajmie Wam wiele czasu. A mowa tu  o daniach z makaronem. Ja sięgnęłam po produkty polskiego producenta Goliard, które świetnie smakują i są bardzo dobrej jakości. Nie lubię stać długo w kuchni, ale lubię za to jeść. Mając dwójkę dzieci, które wciąż coś ode mnie chcą, nauczyłam się przyrządzać, szybko, smacznie i efektownie. Mam dla Was zatem 2 propozycje, jakie możecie szybko zrobić w domu. W tym celu wykorzystamy jeden z najpopularniejszych składników, czyli makaron. 

szybki_i_prosty_obiad.jpg

salatka-z-makaronem.jpg

Co na śniadanie z makaronem?

Odwiecznie ten sam problem i pojawiające się pytanie, co zrobić na śniadanie innego, niż zawsze. Albo jaką sałatkę zrobić do śniadania? Dzisiaj mam dla Was mega szybką propozycję z makaronem i warzywami. Zrobi ją każdy i nie da się jej zepsuć. Jest to potrawa, która również świetnie sprawdzi się do potraw grillowych, jako smaczny dodatek. Nawet wybrednym smakuje, a składniki możecie zamienić na inne warzywa, jakie lubicie.

makaron-z-ogorkiem_papryka.jpg

pyszne-sniadanko_fit_inspiracje.jpg

Szybka sałatka z makaronem

U mnie dzisiaj na śniadanie pojawiła się sałatka, do której potrzebujecie:

- makaron kolorowy, aby ładnie się prezentował np. makaron ze szpinakiem i pomidorami 2 jajeczny Goliard
- świeżego ogórka
- kukurydzę
- szczypiorek
- paprykę czerwoną, żółtą lub zieloną
- sos winegret np. jak przygotowałam z saszetki Knorr
- oliwa z oliwek np. oliwa Luglio - Olio Extra Vergine di Oliva
- opcjonalnie możemy dodać pomidory, oliwki

Sposób przygotowania:

Tutaj nie potrzeba jakiś wielkich umiejętności i filozofii w przygotowaniu. Najpierw nastawmy sobie garnek z wodą i ugotujmy makaron według zaleceń podanych na opakowaniu. To zajmie nam najwięcej czasu, dlatego to nasz pierwszy krok. W międzyczasie ogórek i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do tego kukurydzę. Szczypiorek tniemy na mniejsze, drobne kawałki. Gdy makaron się ugotuje wszystkie te składniki mieszamy ze sobą. 

Teraz czas na sos winegret. U mnie mieszanka z saszetki marki Knorr. Wystarczy tylko dodać do niej troszkę wody oraz oliwę z oliwek, wymieszać i gotowe. 

Połącz przygotowany sos winegret z makaronem i warzywami. Smacznego!

oliwa-z-oliwek_do-salatek.jpg

szybka-salatka-na-grilla.jpg

polski_makaron_goliard.jpg

sniadanie-na-tarasie.jpg

Szybki obiad z makaronem


Nie znam szybszego obiadu mięsnego, który zjedzą wszyscy moi domownicy, w tym małe, dość wybredne dzieci. Jest to makaron z sosem bolońskim. Robi się go na prawdę szybko i nie jest zbyt skomplikowany. Pamiętajmy, że bardzo dobry smak tej potrawy odgrywa nie tylko odpowiednio doprawiony sos, ale również świetnej jakości makaron, który nie może być rozgotowany. Nie lubię typowego spaghetti, więc wybrałam typ makaronu Wstęgi marki Goliard. Jest on grubszy i lepiej nabiera się widelcem.Wybierzcie jednak według uznania. Mogą to być nawet zwykłe świderki czy makaron rurka.

makarony-goliard_polski-producent.jpg

Sos boloński z makaronem

Składniki do sosu bolońskiego:

- 500 g mielonej wołowiny ( może też być mielone wieprzowo-wołowe, jednak uważam, że najlepszy smak ma właśnie sama wołowina)
- pomidory ( mogą być z puszki, albo świeże. Ja wybrałam gotowe, rozdrobione pomidory w butelce ok 700 ml, aby było po prostu szybciej)
- 2 duże cebule
- mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy jak pieprz, sól, suszona lub świeża bazylia lub natka pietruszki
- pół kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej


Sposób przygotowania:

Cebule siekamy drobno i wrzucamy na patelnię z małą ilością oleju. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając go również na patelnię do smażonej cebuli. Następnie wrzucamy do tych składników całe mięso mielone. Jeśli na patelni pojawi się za dużo płynnej konsystencji, odlejmy z niej trochę. Jeśli będzie to dobrej jakości wołowina, to nie powinno nam się nic takiego dziać, ale jeśli kupimy taką gotową, zmieloną w markecie, to niestety zawsze są w niej jakieś dodatki i ja je częściowo wylewam z patelni. Jeśli nie chcecie nie musicie tego robić.

Na tarce na najdrobniejszych oczkach ścieramy marchewkę i dodajemy na patelnię. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy pomidory z butelki. Teraz przyprawiamy dodając też rozkruszoną kostkę rosołową. Na patelni smażymy ok 10-15 minut, aby wszystkie smaki się ładnie połączyły, a sos troszkę zgęstniał. Tak przyrządzony sos boloński można nakładać na makaron. Kto lubi może posypać na wierzch parmezanem lub innym startym serem. Smacznego!

najprostszy-sos-bolonski.jpg


co-zrobic-z-makaronem.jpg

sos-bolonski_szybki-przepis.jpg

Kasia www.kasiakoniakowska.blogspot.com

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.