Puszyste czekoladowe ciacho.
Zobacz oryginał czw., 09/08/2012 - 18:49
Ochota na upichcenie czegoś smakowitego przychodzi dość spontanicznie. Dlatego najczęściej nasze wypieki składają się z tego, czym aktualnie dysponujemy. Dzisiaj chcemy pokazać wam ciasto, którego największą zaletą jest krótki czas przygotowania.
PUSZYSTE CZEKOLADOWE CIACHO
Czego potrzebujemy?
Składnik na błyskawiczne ciasto:
3 jajka
5 dag masła
25 dag cukru
50 dag mąki
Ok. 1 szklanka mleka
2 łyżki kakao
Mały proszek do pieczenia
Jak to zrobić?
Cukier ucieramy z żółtkami dodając stopniowo masło i mleko. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Ucieramy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
A teraz czas przekroić nasze ciasto i posmarować kremem. Wybór przełożenia tego ciasta pozostawiamy do indywidualnego rozstrzygnięcia, my zrobiłyśmy masę waniliową. Leniwym polecamy zakup kremu do tortów w paczce (; Masa budyniowa również będzie się nadawać. A gdyby jednak ktoś miało ochotę trochę dłużej posiedzieć w kuchni to możemy podesłać na maila nasz tajemniczy przepis. Ciasto wykończyłyśmy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Najlepiej smakuje w miłym towarzystwie. Samotna konsumpcja niewskazana.
pierwsza wzmianka, fajnie ;) http://hotmag.pl/sylwetka/blogowy-szczecin-siostry-bukowskie/808
Napisała: Marsi.
Zaloguj się, żeby dodać komentarz.