Lista blogów » Juliette in Wonderland

Pralinki z białej czekolady, nowy wygląd bloga i zasłużone wakacje

Zobacz oryginał

Dzisiaj miało być zupełnie o czymś innym, ale czasmi moje nieogarnięcie mnie przerasta ;p Upiekłam kilka dni temu sernik z białą czekolada i malinami, taki torcik z okazji powrotu siostry do domku, ale zapomniałam zrobić zdjęć. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, tekst Rozalii- było tak dobre, że przynajmniej upieczesz jeszcze raz ;) 


To jest pierwszy rok od czasów liceum, kiedy nie jadę na wakacje do Hiszpanii. Nie ukrywam, ze mi tego brakuje, ale chyba wykorzystałąm normę w zeszłym roku (dwa wyjazdy plus krótki pobyt na Teneryfie, więc w sumie trzy ;p ). Ostatnio naszło mnie na wspomnienia- cały dzień słchałam Latino ;p Tak się zastanawiam, ile razy można jeździć do tego samego kraju- można często, chociażby dla bardzo ambitnego szkolenia języka: "Un mojito, por favor" podczas imprezy, "aqua con dos hielos" na plaży, czy "tienes esto vestido en XS?". W tym roku czas na zupełnie inne klimaty, żeby nie było 'tylko italiani i espanioli'. Podbijamy Bułgarię. Kolejna nasza przygoda w 3- ja i dwie siostry, czy może być coś piekniejszego? (bwt. nie wiem jak moi rodzice dali na to przyzwolenie) ;D 


Przy okazji pewnie zwróciliście uwagę na nowy layout bloga. Został ręcznie zaprojektowany przez susanieee@hotmail.com. co sądzicie? ;)
 Również zostałam zmuszona do przeniesienia konta na gmaila,  na hotmailu wykorzystałam całe darmowe miejsce na zdjęcia ;p 


Dziękuję bardzo za komentarze pod poprzednimi postami, na wszystkie odpowiem, z małym opóźnieniem. 


No i w końcu to o czym jest post- czekoladowe pralinki. Znalazłam w domu nadmiar białej czekolady (nie wiem jak to możliwe, że nie zniknęła) więc musiałam ją wykorzystać. Oczywiście przepis pochodzi z Kwestii Smaku.


Arrivederci Polonia!! Trzymajcie się cieplutko ;)


PS. Pakuję trochę techniki ze sobą więc za kilka dni zapraszam na relację ze Słonecznego Brzegu ;) 


Pralinki z białej czekolady



Składniki, 20 sztuk:



• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
• 240 g białej czekolady


do obtoczenia:


• cukier puder
• płatki migdałowe
• wiórki kokosowe
• kakao


Przygotowanie:


Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie pralinki. Do czasu podania przechowywać w lodówce.


IMG_8900.JPG


KLIKNIJ TUTAJ ŻEBY ZOBACZYĆ WIĘCEJ ZDJĘĆ// CLICK HERE TO SEE MORE






IMG_8905.JPG

IMG_8916.JPG

IMG_8927.JPG

IMG_8903.JPG

IMG_8919.JPG



Zaloguj się, żeby dodać komentarz.