Mini tarty drożdżowe z kurczakiem - pomysłowy obiad | PolskieSzafiarki.pl i najlepsze blogi, blogi modowe, zakladanie bloga i najciekawsze blogi w sieci

Lista blogów » Kasia Koniakowska Blog

Mini tarty drożdżowe z kurczakiem - pomysłowy obiad

Zobacz oryginał
W związku z tym, że od jakiegoś czasu zaczęłam urozmaicać zwykłe, domowe obiady, to coraz częściej powstaje coś nowego i smacznego w mojej kuchni. Świetnym sposobem na niewielki głód i lekki, smaczny obiad są mini tarty. Wbrew pozorom wcale nie są skomplikowane i pracochłonne, a wyglądają efektownie. U mnie takie mini tarty były na obiad, ale są też idealne na przystawkę. Ja ułożyłam je i piekłam w miseczkach do creme brulee, bo nie są zbyt duże i nadają się do piekarnika. Również takie mini tarty ładnie się w nich prezentują. Pamiętajcie, że nie tylko jedzenie musi być smaczne, ale i jego wygląd musi przyciągać nasze zmysły. No to do dzieła

mini-tarty-dro%25C5%25BCd%25C5%25BCowe.J

co%25C5%259B-dobrego-na-biad_mini-tarty.

MINI TARTY z kurczakiem i warzywami


Składniki na tartę ( ilość porcji ok.):

- 250 g mąki pszennej
- 15 - 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ok. 1/2 przegotowanej wody lub mleka
- zioła prowansalskie


Składniki na farsz do tarty:

Niewielkie ilości w proporcji według uznania, przygotowujemy poniższe składniki krojąc w kostkę lub dzieląc na mniejsze kawałeczki:
- papryka
- cukinia
- cebula zwykła lub czerwona
- brokuł
- pierś z kurczaka
- opcjonalnie kiełbasa chorizo w plasterkach lub salami,
- sól, pieprz, 
- zioła (może być ziołowa mieszanka do kurczaka, mogą być zioła prowansalskie, bazylia lub przyprawa do kurczaka, co kto lubi)
- ser żółty do posypania ( najlepiej starty na paski)
- masło, olej rzepakowy czy olej kokosowy - cokolwiek na czym chcemy usmażyć pierś z kurczaka

warzywa.JPG

obiad-blog-kulinarny.JPG

Sposób przygotowania:

Wykonanie ciasta ( wyjdzie na ok. 3-4 miseczek do creme brulee):

Mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie wymieszaj ze sobą. Wrzuć drożdże, zalej ciepłą wodą, dodaj łyżkę oleju i zagnieć ciasto. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, czyli taką że ciasto nie będzie się kleić, ale będzie też dość miękkie, odstaw je na 5 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie wysmaruj miseczki olejem, pokrój warzywa do tarty i usmaż kawałeczki piersi z kurczaka. 

Następnie weź lekko wyrośnięte ciasto i uformuj je w wysmarowanych olejem miseczkach. Widelcem nakłuj ciasto dość gęsto, aby nie wyrosło za dużo. Zapiecz je w piekarniku przez ok. 5-7 minut w 180 stopniach.

tarta-na-obiad_sprawdzony-przepis.JPG


ciasto-dro%25C5%25BCd%25C5%25BCowe-s%25C

pier%25C5%259B-z-kurczaka_obiad.JPG


Wykonanie tarty z farszem:

Po wyjęciu foremek z tartą, układamy do środka przygotowany wcześniej farsz warzywny. Następnie układamy na wierzch usmażonego na patelni i przyprawionego wcześniej kurczaka. Posypujemy plasterkami chorizo i serem. Tak przygotowaną tartę wrzucamy do piekarnika na ok. 25-30 minut na 180 stopni. 

jak-zrobi%25C4%2587-tart%25C4%2599.JPG


tarta-z-warzywami.JPG


robimy-mini-tarty-na-obiad.JPG

Taka tarta świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Smacznego! 

tarta-z-serem-warzywami-kurczakiem.JPG


Kasia www.kasiakoniakowska.blogspot.com

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.