Lista blogów » Ada Zet

297. Walentykowa Panna Cotta - prosty i pyszny deser

Zobacz oryginał
PANNA%2BCOTTA.png



Panna Cotta to pyszny i delikatny włoski deser. Składa się głównie ze śmietany, mleka, wanilii oraz owoców, które można dobrać wedle uznania. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. 



Zgodnie ze znanym przysłowiem ,,przez żołądek do serca" postanowiłam, że w Walentynki zaskoczę swojego Ukochanego pysznym jedzeniem! Na obiad zrobiłam zapiekankę z kurczakiem i zupą cebulową, a na deser przygotowałam Panna Cottę. To nie były moje popisowe dania, robiłam je po raz pierwszy, ale moje kubki smakowe były bardzo zadowolone. 


PANNA COTTA 

Jestem osobą, która zapisuje masę internetowych inspiracji. Chciałabym nie tylko je zapisywać, ale również je wykorzystywać by robić masę nowych rzeczy. Tak też było z Panna Cottą. Zobaczyłam filmik na którym ktoś przyrządzał ten deser i postawiłam sobie wyzwanie, że też go zrobię. Chciałam podzielić się z Wami przepisem oraz pokazać na własnym przykładzie, że nie ma co się bać robić nowych rzeczy. Możecie się zastanawiać, ale czego tu się bać? Może i nie ma czego, ale ja martwiłam się, że moja niespodzianka nie wyjdzie, bo np. żelatyna się nie zetnie lub dodam jej za dużo i deser wyjdzie niesmaczny. 

deser%2Bpanna%2Bcotta.jpg


SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki)
  • 1 laska wanilii (zamiennie dodałam 1 opakowanie cukru wanilinowego)
  • 4 płaskie łyki żelatyny (dałam 2 łyżki)
SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:
  • opakowanie mrożonych truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 150 ml wrzącej wody
  • cukier puder (ok. 2 łyżeczki)
DODATKI:
  • bita śmietana
  • owoce (jagody amerykańskie, banany)
  • czekolada 
panna%2Bcotta%2Btruskawkowa.jpg


PANNA COTTA - PRZEPIS:

1. Do garnka wlać mleko, śmietanę oraz wsypać cukier i cukier wanilinowy.
2. Całość mieszać oraz podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania się. 
3. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać z masą. 
! Żelatynę powinno się rozpuścić w 2 łyżkach wody, ale zapomniałam o tym kroku i wsypałam żelatynę bezpośrednio do masy. Na szczęście dobrze się w niej rozpuściła i nie powstały grudki. 
4. Masę przelać do szklanek ustawionych pod kątem. 
! Wyłożyłam pudełko ręcznikami papierowymi i na nich ustawiłam szklanki z masą. 
5.Całość włożyć do lodówki i odczekać do zastygnięcia. 
! Ja już po ponad godzinie wylałam do szklanek mus truskawkowy. 
___
6. Rozpuścić galaretkę we wrzątku.
7. Zblendować truskawki, dodać cukier puder i wymieszać z rozpuszczoną galaretką.
8. Mus przelać na zastygniętą białą masę. 
9. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej na całą noc. 
10. Dodać bitą śmietanę, ulubione owoce i dla smaku można zetrzeć czekoladę. 



SMACZNEGO!

panna%2Bcotta.jpg

Deser wyszedł bardzo dobry i na pewno jeszcze go kiedyś zrobię. Następnym razem chciałabym wykorzystać świeże owoce i zamiast mrożonych, dodać soczyste i pyszne czerwcowe truskawki. Sądzę, że ich kwaskowo-słodki smak doskonale komponowałby się z delikatną i puszystą masą. 

Zdjęcia robiłam na szybko, ale wydaje mi się, że mimo to wyszły całkiem smaczne ;) W tamtym dniu nie chciałam zbytnio poświęcać czasu na takie rzeczy, bo postanowiłam odłożyć telefon, aparat i skupić się przede wszystkim na drugiej osobie. 

Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram: @adazet 

fashionbloger%2Binstagram.jpg

Znasz deser Panna Cotta? :) Jakie są Twoje ulubione domowe smakołyki? 

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.